San Francisco
20 september 2023 - San Francisco, California, Verenigde Staten
Na een lange reis zijn we eindelijk aangekomen in San Francisco. Wat is het weer fijn om in Amerika te zijn, dachten we.
Bij het uitstappen van de trein vanuit het vliegveld werden we gelijk omver geblazen door een kakofonie aan geluiden. Autotoeters, alarmbellen, sirenes, mensen die je gelijk aanklampen om je de weg te vertellen omdat je eventjes met je telefoon in je handen op google maps, enorm veel daklozen en bandjes op hoeken van straten die hun versterker op standje "elke straat binnen 500 meter moet ons goed kunnen horen" hebben. Even acclimatiseren, zeg maar.
De volgende ochtend waren we natuurlijk héél vroeg wakker. Dus met een plan op zak gingen we maar op pad (om 07.30) Eerste stop: de cable cars. Dit zijn trammetjes die 150 jaar oud zijn en eigenlijk alleen nog gebruik worden door toeristen. Vlakbij ons hotel heb je het keerpunt. Dit is een draaischijf om de tram de andere kant op te laten rijden. Dit doen ze dus met de hand! Hier staat ook een hele rij met de camera in de aanslag om dit gebeuren te filmen. Deze trammetjes gaan via 2 routes naar Fisherman's Wharf. De route alleen al is een heuse attractie. De weg hiernaartoe loopt supersteil omhoog en daarna weer supersteil naar beneden. De trams worden nog helemaal op de ouderwetse manier bestuurd namelijk door de aandrijving van een staalkabel. De bestuurder (Gripmen) remt en geeft gas via een grote hendel voorop de tram.
Vanaf Fisherman's Wharf heb je een prachtig uitzicht op Alcatraz en de Golden Gate Bridge. Ook leeft daar een kolonie (noem je dat zo?) zeeleeuwen. Wat een herrie maken die beesten zeg, en stinken!? Omdat we hier zo enorm vroeg waren, was alles nog dicht dus next stop: Via Ferry Building, een overdekte markthal, naar Haight Ashbury, een hippiebuurt. De eerste de beste winkel die we tegenkwamen was een enorme platenzaak. Jeroen helemaal blij! De winkel was zo groot dat hij er wel de hele dag kon struinen. Gelukkig was er voor mij ook een leuke winkel in de buurt die bomvol lag met edelstenen. Verder waren de gevels heel kleurrijk geschilderd en voelde je de hippiesfeer goed. Foto'tjes gemaakt en richting de volgende stop op ons lijstje: Alamo Square met de Painted Ladies. Een mooi park met een rij prachtige pastel gekleurde Victoriaanse huizen.
Ook Lombard Street stond op het lijstje voor vandaag. Dit is een kort stukje straat dat heel beroemd is om zijn haarspeldbochten. Leuk om te zien hoe de automobilisten hun stuurkunsten moeten gebruiken bij dit uitdagende stukje straat. We hebben met tig foto's geprobeerd om in beeld te brengen hoe bochtig en steil dit stukje is maar dat is niet te doen. Je moet het gewoon ervaren. Hierna nog een keer naar Fisherman's Wharf, dat lag namelijk om de hoek, alleen nu met heel veel mensen en open winkels. Vanaf een barkruk op een bovenverdieping hebben we heerlijk genoten van de zon, de schreeuwende zeeleeuwen, Alcatraz Island en natuurlijk mensen gekeken. Op naar dag 2.
Vandaag stond Alcatraz en Golden Gate Bridge op het programma. Eerst naar Alcatraz. De tickets hadden wij begin juli al geboekt om er zeker van te zijn dat er nog plek was. Met de boot richting het eiland met achter je een prachtig uitzicht op de skyline van San Francisco. Toen we aanmeerden moest je eerst omhoog klimmen, helemaal in stijl met de rest van San Fran, dus de beentjes werden weer aardig op de proef gesteld. Eenmaal boven kregen we een Nederlands gesproken audiotour. Het was boeiend om vanuit het perspectief van de gevangenen te horen hoe het was om daar te zitten. Heel relaxed was het niet, de cellen waren piepklein. Er paste net een wastafeltje, een wc pot, een tafeltje met een krukje en een klein bed in maar dan kon je gelijk je kont niet meer keren.
Na de rondleidingen gingen we weer terug naar wal en richting de Golden Gate Bridge. Je denkt: Oh, ik zie de brug, dat wordt vast een makkie om er te komen. Nou, niet dus!
Jeroen heeft zijn zoekskills enorm moeten aanboren hoe we op de meest handige manier bij de brug konden komen. Die zit namelijk TOTAAL NIET in de stad! Na wat bussen en overstaps zijn we er uiteindelijk (ruim 1,5 uur later) gekomen. En wat was het de moeite waard! Echt heel tof om die wereldberoemde brug in het echt te zien. En wat een uitzichten! We zijn een stukje de brug opgelopen om toch te kunnen zeggen dat we daar hebben gestaan voordat we weer terug gingen naar downtown.
We hadden nog wat tijd over dus zijn we Chinatown ingedoken. Ook dat is een enorme aanrader met de leuke kleine steegjes, de lampionnen die overal hangen, de Chinese bouw en uiteraard de Ali Express troep die ze overal verkopen. Ik wilde nog even langs een Fortune Cookie Factory waar ze gelukskoekjes met de hand maken. We stonden een beetje twijfelend voor de zaak toen een aardige mevrouw ons naar binnen wenkte en een mislukt koekje gaf. Het werkt goed want we hebben een zakje koekjes meegenomen. Na nog even rondgestruind te hebben in de wijk hebben we ons hotel weer opgezocht om ons klaar te maken voor morgen. Dan gaan we terug richting het vliegveld om de auto op te halen en kan onze roadtrip echt starten.

Ik hoop dat jullie het iets rustiger gaan doen.